Mazda2 Mazda3 Mazda CX-3 Mazda6 http://mazdaszabo.hu/MazdaMX5 MazdaCX5

A Mazda cég

Az utóbbi 90 évben a Mazda cég a tervezésben kialakította egyéni jellegét és saját kreatív filozófiáját, amelyek mindenkor vevőink kívánságaihoz és igényeihez igazodtak.
Mi a Mazda cégnél büszkék vagyunk arra, hogy olyan autókat hozunk létre, amelyek felülmúlják az elvárásokat, túllépik a technológia és a kreativitás határait és megfelelnek a stílussal, a komforttal, a teljesítménnyel és a biztonsággal szemben támasztott legmagasabb igényeknek.

Történelem

A vállalat Toyo Kogyo Cork Co. Ltd néven alakult 1920-ban, és többek között dugógyártással foglalkozott. A fordulatot az 1923-as év hozta meg, amikor földrengés rombolta le Tokiót. Az újjáépítési munkálatokhoz használt Ford T teherautók elbuvölték az akkori tulajdonost, Jujiro Matsudót, aki ekkor határozta el, hogy saját jármuvet fog gyártani. Több év is eltelt, mire kifejlesztették az elso motort. A német és angol eroforrások alapos vizsgálata után végül megszületett az első, 250 köbcentiméter hengerűrtartalmú, kétütemu motor.

Erre alapozva 1931-hen megépülhetett az elso háromkerekű jármű is, amely a DA névre hallgatott. Közvetlenül a háború előtt már havonta több mint 300 darabot gyártottak ebbol az egyszerű felépítésű teherhordóból.

Az 1945-ös hirosimai atomrobbantás azonban romba döntötte a gyárat. Több mint 400 munkás lelte halálát az üzemekben. Az újjáépítés gyors ütemben folyt, s 1948-ban már havonta 500 háromkereku gurult ki a gyár kapuján.

Az 1950-ben kirobbant koreai háború további lendületet adott a gyárnak. Még ugyanabban az évben elkészült az elso egy tonna teherbírású Toyo Kogyo teherautó. Az első személyautó megjelenésére azonban még további tíz évet kellett várni.

1960-ban építették meg az elso Mazdát, az R360 típusjelzésre hallgató kétüléses kupét. Egy év múlva, az első Tokiói Szalonon megjelent a négyüléses változat is, a Mazda Carol 360. 1961 más szempontból is jelentős volt a Mazda életében. Ekkor kezdodtek meg a tárgyalások az NSU-val a Wankel-motor közös fejlesztésérol és gyártásáról. A bolygódugattyús motorok gyártása a mai napig folyik.

1962-ben az olasz Bertonéval szerződést kötöttek autók formatervezésére, 1965-ben pedig az angol Perkins Enginesszel írtak a1á szerzodést dízelmotorok gyártására.

Hatalmas előrelépést hozott az 1967-es év. Ekkor kezdték el a Mazdákat Európába exportálni, és ekkor mutatták be az első Wankel-motoros Mazdát, a 110 S Cosmo nevű autót. Mai utódja az RX-7, amely 1983-ban és 1986-ban az Egyesült Államokban "Az év importautója" címet is elnyerte.

A Wankel-motorral elért sikerek ellenére a Mazda folytatta a hagyományos erőforrások gyártását is. 1968-ban elkészült a Mazda 1000, a jelenleg is legsikeresebb Mazda-modell, a 323-as elődje, 1970-ben pedig a Mazda Capella (RX-7), a 626-os előfutára. A Mazda Famíliát (Európában 323) és Capellát (626) 1977-ben dobták piacra. A megbízhatóságáról híres 323 és a 626 még ma is a két legjelentősebb Mazda-autó.

Az amerikai piac meghódításában sokat segített a Mazdának a Ford, amely 1979-ben 25 százalékos részesedést vásárolt a japán vállalatból. Nyitva állt az út a hatalmas amerikai piac meghódítására. Mára a Ford részesedése 33 százalékra nőtt, szorosabb együttműködésben nyilvánul meg. A Mazda önálló arculata természetesen nem szűnik meg. A megbízható és sportos MX-5, MX-6, RX-7, illetve a hagyományokkal szakító Xedos-6 és Xedos-9 világosan jelzi a Mazda útját.

A Mazda név az Ész és a Bölcsesség zoroasztrikus főistenétől, Ahura Mazdától származik, aki az emberiséget, a természetet és a többi isteneket teremtette. Ez a név az alapító, Jujiro Matsuda nevéhez is hasonlít. O alapította a Toyo Cork Kogyo Co. Ltd. céget 1920-ban.

Korábbi gépjárművek

A gépgyártás 1929-ben kezdődött meg, röviddel ezután, 1931-ben hozta létre a Mazda cég az elso háromkerekű haszonjárművét, a Mazdago-t. Az első személygépkocsi, a MAZDA R360 Coupé 1960-ban jelent meg a piacon. A négyajtós Mazda Carol két évvel később jelent meg. A következő évben a Mazda cég gépkocsigyártása meghaladta az 1 millió darabot.

Az innovációk hagyománya

Ez elso forgódugattyús motorral működő Mazda gépjármű a Mazda Cosmo Sports 110S modell volt (1967). De a Mazda cég más gépjárművei is jelentős mértékben továbbvitték a forgódugattyús technikát, mint pl. a Mazda első igazi sportautója, a Mazda RX-7, amely 1978-ban született meg. A Mazda 323 és a Mazda 626 modellekkel megteremtették a Mazda cég számos bevált, nagy mennyiségben eladott modelljének szilárd alapját. Ne feledkezzünk el a Mazda MX-5 modellrol, amely Eunos (Japánban) vagy Miata (az USA-ban) néven is világhírű lett és 1989 óta a nyitott sportautók korszakának kialakításához sikeresen hozzájárult.

Motortechnológia

A motorfejlesztés mindenkor a Mazda cég szilárd alapköve volt és 1961 óta jelentos lökést kapott az NSU/Wankellel történő együttműködés keretében. Az utolsó átütő siker az új RENESIS-aggregát, amely egyedülálló meghajtást biztosít a Mazda RX-8 modellnek.

A kilencvenes évek sikerei

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 1991-ben Le Mans-ban megnyertük a 24 órás versenyt. Ekkor első ízben nyerte meg japán gyártó cég ezt a jelentős versenyt.

Szilárd partneri kapcsolat

1969 óta szilárd partneri kapcsolatunk van a Ford Házzal. Az együttműködés a váltógyártás területén kezdodött közös vállalati formájában. 10 évvel késobb a Ford cég részesedése a Mazda cégben 25 % volt. 1996-ban a Ford cég 33,4 %-ra emelte részesedését a Mazda cégben.

Új célok

A Mazda cég gyártásának kezdete óta már több mint 35 millió gépjármű talált elégedett vevőkre.

Logotörténelem:


1934 - ebben az évben lett a Mazda első logója bevezetve amikor már az első háromkerekű tehergépkocsik termelése folyt.
1936 - az új logo nagyon hasonlít Hiroshima város jelképéhez amely a Mazda városhoz való kötődését is szimbolizálja. A három M forma szárnyakat formáz, valamint a Mazda Motor Manufacturer rövidítése.
1959 - az 1960-ban indította be a Mazda a személygépkocsi gyártását. A legelső R360 modellen szerepelt először ez az új logó amely egy egyszerű M betűt formáz.
1975 - ebben az évben jelent meg a klasszikussá vált mazda felirat, amely napjainkig látható minden Mazda modellen.
1991 - a 90-es évek elején a Mazda nagyon erős modellpalettával és rendkívül sikeres modellekkel rendelkezett. Ezeken az autókon jelent meg először ez az új logó, amely a szárnyakat, a napot és a világosságot jelképezi.
1997 - a napjainkban is használatos logó először ebben az évben, az akkor bemutatásra került Mazda 626 modelleken jelent meg. A körbezárt forma egyrészt egy M-betűt formáz, másrészt egy szárnyat.
websas.hu